Forberedelser hjemme
Forberedelse av unghesten må starte i god tid. Venn den til å stå bundet, bli pusset, ta høvene, øv gjerne på at den skal stå i ro mens fremmede går rundt hesten. Bytt gjerne antrekk i form av ulike hatter, jakker etc. Det kan også være lurt å øve på å gå inntil hesten med målestokk og målebånd/skyvelær ved beina. I tillegg er det selvsagt lurt å ha øvd inn å laste av og på henger.
Det er viktig å lære hesten å gå fremover på en naturlig måte ved siden av den som håndterer den. Den skal ikke henge igjen, styrte eller leke. Dette kan innlæres f.eks ved å ha en lang pisk i venstre hånd som du kan nå bakparten med mens du går langs et gjerde. Etterhvert må du også øve på dette uten støtte fra et gjerde, og gjerne også fra høyre hånd. Prøv å finne ulike steder å øve på så hesten blir vant til å oppføre seg i ulike omgivelser.
I Norge vises hester med bitt i munnen fra de er åringer. Føll vises vanligvis i utstillingshodelag eller føllgrime. Noen raser har egne tradisjoner for utstillingsgrimer. For en del raser, og for hingster er det normalt å ha med pisk.
Antrekk skal være enkelt, rent og hensiktsmessig. Godt fottøy er en selvfølge. Antrekket varierer tradisjonelt med hvilken raser som blir vist. Flagrende klær forstyrrer helhetsinntrykket.
Øv inn leieteknikker, vendinger og oppstilling på forhånd. Tren gjerne fra begge sider selv om utstillingen foregår fra venstre side. Men det viktigste er å øve på ulike steder, gjerne også sammen med fremmede hester hvis mulig. Det er lurt å vite hvordan hesten reagerer på forandringer, og det er lettere for hesten å tåle forandringer hvis den ikke er vant til kun ett mønster hjemmefra.
For å lese mer om mønstringsteknikker, se denne brosjyren fra norsk Hestesenter:
Oppførsel er ikke helt avgjørende for dommeren, men en rolig hest vil ha lettere for å ta seg best mulig ut.
Under mønstring er det lurt å holde god avstand og bruke hele den tilgjengelige plassen slik at hesten din får vist fram gangartspotensialet sitt. Unghester bør startes i et rolig tempo før du øker stegene i travet. Slik er det større sjanse for at hesten ikke går over i galopp. Hold rette linjer og jevn rytme når du mønstrer.
Når du mønstrer hoppe med føll ved fot bør føllet være i nærheten av hoppa, men om det skal befinne seg bak, ved siden eller foran hoppa kommer an på hvordan de begge oppfører seg. Dommeren bør se begge to samtidig. Det er viktig at den som leier mor har kontakt med den som leier føllet så dere kan endre strategi ved behov.
Hopper og valakker som skal vise bruksprøve bør også ha blitt vant til å reise og være ridbare i ulike omgivelser. Nerver smitter over på hesten, så en stevnevant rytter er en stor fordel.
LYKKE TIL PÅ UTSTILLING!